Tehnici pentru relaxare si eliberarea stresului

Tehnici pentru relaxare si eliberarea stresului

 

În fiecare zi acumulăm o mulțime de stres și anxietate care ne împiedică să trăim liniștiți. Să reușim să contracarăm toată această tensiune nu este ușor, mai ales că nu ne putem acorda niciodată timp pentru noi înșine!

A reuși să ne relaxăm este esențial pentru a face față cu mai multă forță și energie provocărilor și angajamentelor zilnice! Nu ai nevoie de centre de wellness costisitoare sau de vacanțe speciale, ci doar de câteva gesturi simple pe care să le faci acasă, zi de zi, pentru a-ți recăpăta un bun echilibru psihic și fizic și a scăpa de stres! Sunteți gata să aflați sfaturile noastre despre tehnicile de relaxare "do-it-yourself"?

Ce sunt tehnicile de relaxare

Tehnicile de relaxare sunt acțiuni voluntare de reglare și de gestionare a stărilor de anxietate și de stres. Aceste tehnici au rolul de a elibera individul de tensiune și de a-i restabili echilibrul psihofiziologic. În Occident, abia în ultimele decenii tehnicile de relaxare și-au făcut loc, deoarece a fost acceptată ideea că organismul este un sistem complex constituit din interacțiunea dintre minte și corp.

Sfaturile noastre

Care sunt tehnicile de relaxare recomandate de noi? Cel mai bun mod de a purifica mintea de gândurile negative și de a relaxa corpul de toate tensiunile acumulate este să te gândești puțin la tine însuți! Oferiți-vă momente de liniște făcând ceea ce vă place, fără să vă gândiți la altcineva. Citește o carte, ascultă-ți muzica preferată, fă-ți o rutină lungă de îngrijire a pielii.

O metodă foarte comună și super eficientă pentru a medita și a te relaxa confortabil acasă este muzica. Există multe sunete relaxante perfecte pentru a combate stresul, fiecare cu propria caracteristică. Muzica clasică, de exemplu, este printre cele mai populare când vine vorba de remediu antistres. Unele instrumente, în special pianul, sunt îndrăgite pentru capacitatea lor de a insufla liniște și seninătate.

Atunci când puteți, închideți telefonul și îndepărtați-vă, chiar și numai pentru câteva ore, de ceea ce vă înconjoară, profitând poate de o baie caldă. Apa are o mare putere de relaxare! Nimic nu este mai liniștitor decât un duș bun sau o baie fierbinte, care slăbește nu doar tensiunea psihică și mentală, ci și pe cea fizică! O bună tehnică antistres constă în sprijinirea jetului de apă caldă în spatele gâtului și al umerilor, adică în zonele în care se acumulează cel mai mult tensiunea nervoasă, care va dispărea grație masajului apei.

Momentul ideal pentru a vă relaxa este seara, chiar înainte de culcare. Cu toate acestea, după ce ați învățat să vă ascultați corpul, devine mai ușor și o puteți face în orice moment, pentru a vă recăpăta energia la serviciu sau pentru a vă calma după o luptă lungă.

Diminuați luminile, închideți televizorul, căutați condiții de maximă liniște. Întindeți-vă pe jos, pe spate, cu mâinile pe lângă corp și ochii închiși. Abandonați-vă și lăsați corpul să găsească spontan poziția de minimă tensiune. Lăsați gravitația să vă ghideze mișcările și să se producă o relaxare musculară progresivă. Articulațiile vor trebui să se topească și să se miște ușor, ca și cum ar fi conduse de vânt. Efectuați respirații profunde, concentrându-vă asupra abdomenului, încercați să îl umflați ca pe un balon în timpul fiecărei inspirații și apoi goliți-l încet în timpul expirației. Relaxați-vă!

Acum concentrați-vă asupra feței, țineți ochii închiși fără să-i strângeți, lăsați pleoapele să coboare ușor. În câteva clipe refaceți în minte toată ziua. Adunați-vă energiile și transmiteți-le pe frunte. Imaginați-vă că cineva vă trage ușor părul în jos. Fruntea urmează mișcarea scalpului, pielea feței devine ductilă, buzele se deschid, maxilarul se deschide ușor. Cu cât trece mai mult timp, cu atât mai multe tensiuni dispar. Mușchii devin ca untul, pielea o înghețată care se topește la soare, părul pare să se desprindă de corpul tău. Abandonați!

Acum relaxarea este totală, mintea se află într-o fază de liniște, ochii pe jumătate închiși se pierd în gol. Pacea și liniștea domnesc în încăpere, relaxarea ta este de așa natură încât nu vezi și nu simți nimic. Rămâneți în această stare câteva minute și, dacă simțiți nevoia, adormiți.

Când vă decideți să reveniți la realitate, încercați încet să vă recăpătați controlul musculaturii. Încercați să vă refaceți încet corpul, ridicând pielea și mușchii de la sol. Inspirațiile devin mai profunde, iar expirațiile mai scurte. Recâștigați treptat controlul mușchilor relaxați, mici fiori vă parcurg spatele ca mărturie a energiei care începe să curgă din nou.

Ridicați-vă încet și deschideți ochii în ultimul moment. Vă simțiți satisfăcut, relaxat, un sentiment de liniște vă învăluie, tensiunile au dispărut și, mai ales, sunteți conștient că ați redat spiritului dumneavoastră seninătatea potrivită.

Ați încercat vreodată aceste tehnici de relaxare sau aveți metode personale și speciale? Îți acorzi momente de relaxare pentru a elimina stresul și tensiunea?


Lasă un comentariu

Te rugăm să reții, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.