imbatranire celulara cauze si preventie

IMBATRANIREA CELULARA: CARE SUNT CAUZELE SI CUM SA PREVII

 

Îmbătrânirea celulară este un proces inevitabil legat de mecanisme complexe. Există factori care accelerează această dinamică, care duc la încetarea proliferării celulare. Acestea sunt variabile legate de stilul nostru de viață și duc la diverse consecințe asupra sănătății noastre.

Stilul de viață nepotrivit, consumul de alcool, tutun, poluarea aerului și perioadele de stres, pot provoca îmbătrânirea celulară prematură a corpului. În continuare descoperim împreună ce este îmbătrânirea celulară, care sunt cauzele și cum o prevenim.

Ce este îmbătrânirea celulară?

Telomerii, „terminațiile de protecție” ale ADN-ului, joacă un rol cheie în procesele de îmbătrânire celulară ale organismului. De fapt, acestea devin mai scurte în timp și ca rezultat celulele devin mai sensibile la diferite boli legate de vârstă, cum ar fi tumorile, accidentele vasculare cerebrale, bolile cardiovasculare și diabetul. Evitarea îmbătrânirii celulare premature este posibilă prin implementarea unei serii de procese care ne pot face să ne simțim mai bine.

Știința medicală are în vedere două vârste: vârsta cronologică și vârsta biologică. Organele și sistemele unei persoane de 60 de ani pot fi mai bune și în stare funcțională mai bună, similară cu cele ale unei persoane de aproximativ 45 de ani sau, contrar, pot fi mai slabe și mai puțin funcționale, similare cu ale unei persoane de aproximativ 80 de ani.

Diferența dintre vârsta cronologică și vârsta biologică depinde în mare măsură de stilul de viață, deoarece obiceiurile nepotrivite pot duce la o îmbătrânire mai rapidă și având ca rezultat o vârstă biologică mai mare față de cea pe care am avea-o dacă ne-am îngriji bine iar corpul nostru ar fi în stare optimă.

Cum previi îmbătrânirea celulară?

Pentru a te menține cât mai sănătos și tânăr posibil, trebuie să ai un stil de viață corect, care să includă doi factori esențiali: alimentația echilibrată și activitatea fizică regulată.

Trebuie să te obișnuiești să fii activ, dar să nu exagerezi. Având în vedere durata unei săptămâni, ar trebui să faci mișcare pentru cel puțin 150 de minute pe săptămână. Este important de reținut că orice activitate fizică necesită supravegherea unui specialist cum ar fi un instructor de fitness care să îți explice modul de realizare a exercițiilor. De asemenea, ar fi bine să încerci să minimizezi timpul petrecut pe scaun. Este indicat să te ridici de pe scaun la fiecare 20-30 de minute și să faci câțiva pași fie că lucrezi acasă sau la birou.

fa miscare, mergi pe jos

O nutriție corectă și echilibrată este esențială pentru a încetini îmbătrânirea celulară. Dieta corectă trebuie să aibă varietate de la o zi la alta și să ofere cantitatea potrivită de macro și micronutrienți esențiali pentru organismul nostru. Dieta pentru încetinirea îmbătrânirii celulare premature se bazează pe alimente cu o puternică putere protectoare și antioxidantă, pentru a bloca acțiunea radicalilor liberi și pentru a preveni deterioraarea celulelor noastre. Antioxidanții sunt prieteni ai corpului nostru, susțin sănătatea și buna funcționare a organismului și ajută la încetinirea îmbătrânirii celulare.

Legumele sunt o sursă excelentă de antioxidanți utili, care se disting prin culoarea alimentelor. Consumul frecvent al alimentelor de diferite culori ne asigură aportul de oligoelemente necesare:

- Roșu. Indică prezența licopenului și a antocianinei, care promovează protecția naturală a celulelor împotriva radicalilor liberi. Un exemplu pot fi roșiile;

- Galben-portocaliu. Este o sursă de carotenoide și flavonoide care ajută la protejarea vederii, pot preveni îmbătrânirea celulară și întăresc răspunsul imunitar;

- Verde. Indică prezența clorofilei, magneziului, acidului folic, carotenoidelor și polifenolilor care ajută la întărirea vaselor de sânge, a oaselor, a dinților și pot îmbunătăți funcționarea sistemului nervos;

- Violet. Indică prezența antocianinei, potasiului și magneziului care pot combate fragilitatea capilară și preveni ateroscleroza, precum și contribui la îmbunătățirea memoriei.

Printre alimentele utile în prevenirea îmbătrânirii celulare se numără și acizii grași esențiali, care sunt grăsimi bune găsite în special în pește. Aceștia contracarează acțiunea radicalilor liberi și facilitează absorbția vitaminelor liposolubile precum A, D, E, K. De asemenea, stimulează metabolismul, crescând eficiența acestuia, în special în arderea grăsimilor și carbohidraților. Printre alimentele bogate în omega 3 se numără peștele gras, precum anșoa, macroul, heringul și somonul. Alte surse excelente sunt, tofu, nucile și unele uleiuri vegetale.

Mai este un factor esențial în prevenirea îmbătrânirii premature, se numește dieta ProLon! Știai că dieta ProLon care imită postul negru (cunoscută sub numele de Fasting Mimicking Diet®) îmbunătățește reînnoirea celulară? Pe parcursul călătoriei de 5 zile, de fapt, organismul intră într-o stare de post și ardere a grăsimilor astfel încât să poată începe curățarea celulară, aducând corpul într-o stare de cetoză. În a patra zi, întinerirea celulelor și arderea grăsimilor continuă și este susținută, astfel încât te vei simți te vei simți mai plin de energie și vitalitate. Îmbunătățește-ți vârsta biologică cu ProLon®.

 


Lasă un comentariu

Te rugăm să reții, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.