DIFERENȚA DINTRE O CURĂ DETOX CU SUCURI ȘI PROGRAMUL PROLON

DIFERENȚA DINTRE O CURĂ DETOX CU SUCURI ȘI PROGRAMUL PROLON

 

Detox-ul, postul (fasting) și programul ProLon sunt diete populare de scurtă durată concepute pentru a elimina toxinele din organism. În timpul postului (fasting), corpul se odihnește și toxinele sunt eliminate prin fecale, urină și transpirație. În plus, circulația sângelui se îmbunătățește, precum și absorbția nutrienților.

Metodele de detoxifiere și de post sunt foarte asemănătoare și includ:

a. Post de 1 până la 3 zile.

b. Cură doar cu sucuri de fructe și legume proaspete (mere, morcovi, ananas, lămâie), piureuri, apă și ceai.

c. Cură numai cu anumite băuturi, cum ar fi apă sărată sau suc de lămâie.

d. Suplimente alimentare sau ierburi.

e. Evitarea alimentelor bogate în carbohidrați și proteine.

Printre marea de propuneri și tipuri de post, există ProLon care este un program de dietă de 5 zile, special conceput pentru a imita starea de post negru/cu apă, dar cu mâncare. Este ceva foarte nou și inovator, deoarece hrănește corpul prin consumul de batoane energizante de nuci, supe, gustări, băuturi și suplimente, fără a declanșa căile de detectare a nutrienților în organism. Acest program are conținut scăzut de calorii, zahăr și proteine, dar cu conținut bogat în acizi grași nesaturați.

Rezultatul programului ProLon consistă în a te simți mai concentrat(ă) și mai energic(ă) în timpul și/sau după o perioada de post și curățare. Acest lucru s-ar putea datora și eliminării alimentelor procesate, cum ar fi alcoolul sau zaharurile.

De asemenea, s-ar putea să te simți mai stresat(ă) și neliniștit(ă) datorită restricției de calorii (acest lucru este valabil mai ales pentru femei). Restricțiile calorice promovează, în general, longevitatea și îmbunătățesc sănătatea, precum și creșterea energiei, pierderea în greutate, îmbunătățirea digestiei și pielii.

ProLon este singurul program de dietă bazat pe mai mult de 20 de ani de cercetare, dezvoltat de profesorul Valter Longo de la Longevity Institute de la Universitatea din California de Sud.

Durata și intensitatea unui post negru/cu apă sau unui detox cu sucuri variază, dar, în general, perioada nu poate dura mai mult de 3 zile pentru a reduce posibilitatea de a dezvolta riscuri pentru sănătate. De fapt, doze mari de zahăr fără fibre ar putea duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la potențarea simptomelor diabetului și a sindromului metabolic (în special la cei cu predispoziție genetică).

Programul prolon de 5 zile

Pentru persoanele cărora glandele suprarenale nu funcționează corespunzător (numite și adrenale sau glandele mici situate deasupra rinichilor), detoxifierea cu sucuri poate provoca, de asemenea, un dezechilibru periculos în raportul de sare-potasiu.

Majoritatea fructelor și legumelor au un conținut ridicat de potasiu și un conținut scăzut de sodiu. O cantitate mare de potasiu poate provoca dureri de cap, greață, crampe musculare sau spasme. Perioada de curățare este mai lungă decât altele și poate dura de la o săptămână la o lună. Avantajele legate de aceste programe de detoxifiere sunt:

1. Reducerea zaharurilor, deoarece acestea sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale diabetului și bolilor cardiovasculare.

2. Consumul crescut al alimentelor proaspete și reducerea alimentelelor de tip „junk” (pline de zaharuri și grăsimi).

3. Pierderea în greutate.

În acest caz, o durată prelungită poate fi în detrimentul sănătații și poate cauza probleme precum diaree, pierderea sărurilor minerale, durere de cap datorită restricției calorice, dezechilibru electrolitic datorită consumului ridicat de lichide și, în cele din urmă, o creștere a greutății atunci când oamenii revin la dieta lor obișnuită.

Detoxifierea cu sucuri are scopul de a oferi organismului o pauză de la alimentele și obiceiurile nesănătoase care ne fac să ne simțim prost. Din acest motiv, aceasta este foarte asemănătoare cu postul (fasting), deși are mult mai puține dovezi științifice care să susțină acest tip de detoxifiere.

Prin urmare, iată care sunt avantajele realizării programului ProLon:

1. Pe parcursul celor cinci zile oamenii mânăncă, deși corpul este în starea de post. Acesta este motivul pentru care este cunoscut sub numele de dieta care imită postul negru/cu apă, dar cu mâncare. Este un mod ușor și sigur de a obține beneficiile postului de acasă, deoarece instrucțiunile sunt simple și ușor de urmat.

2. Poate declanșa pierderea în greutate prin păstrarea masei corporale slabe, care este masa care produce energie.

3. Se mențin niveluri sănătoase de markeri metabolici (glucoză, trigliceride, colesterol, tensiune arterială, proteină C reactivă).

4. Beneficiile pentru sănătate sunt menținute până la trei luni după finalizarea a 3 cicluri ProLon.

Cu toate acestea, ProLon poate avea și efecte secundare, precum oboseală, slăbiciune și dureri de cap din cauza lipsei de cofeină și a lipsei de energie. Acesta este motivul pentru care ProLon nu este pentru toată lumea. În unele ocazii, îți recomandăm să consulți un medic înainte de a începe ProLon.

Persoanele care ar trebui să evite programele de dietă menționate mai sus sunt copiii, adolescenții, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele subponderale sau care suferă de tulburări alimentare, femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele cu boli precum diabetul.

De aceea este important să alegi bine ce metodă de post dorești să urmezi. Ajutorul unui profesionist medical poate ajuta la determinarea celei mai bune opțiuni, pe baza nevoilor individuale și a afecțiunilor.

Pentru mai multe informații, obține o consultație gratuită cu nutriționiștii noștrii.

De asemenea, te încurajăm să ne urmărești pe rețelele de socializare (@prolon.romania și ProLon România pe Facebook) și pe blogul nostru.

 

 

Bibliografie:

Alternative Detox. Ernst. 31 ianuarie 2012

Fasting-Mimicking Diet and Markers/Risk factors for Aging, Diabetes, Cancer and Cardiovascular Disease. Wei et Al; 15 februarie 2017


Lasă un comentariu

Te rugăm să reții, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.