dieta proteica

ALIMENTE BOGATE ÎN PROTEINE: DE CE SUNT UTILE PENTRU SLĂBIRE?

 

Dieta proteică este una dintre cele mai adoptate diete pentru a reveni în formă. Se știe că alimentele bogate în proteine ajută la conservarea masei musculare, stimulează metabolismul și îți permit să arzi mai multe calorii. Deoarece mulți oameni evită carbohidrații și îi consideră un obstacol în pierderea în greutate, această dietă este considerată una dintre cele mai eficiente pentru a slăbi. Dar oare asta este tot? Citește în continuare.

Dieta proteica pe baza de plante

Alimente bogate în proteine? Dieta cu proteine

Nu există o dietă hiperproteică standard. Creșterea aportului de alimente bogate în proteine este, de fapt, o caracteristică comună a diferitelor diete nutriționale. Toate dietele care se bazează pe o creștere a consumului de proteine în detrimentul carbohidraților sunt pe bază de proteine. Din acest motiv, dietele cu proteine aparțin grupului de diete cu conținut scăzut de carbohidrați care, în diferite măsuri, oferă o reducere a aportului de carbohidrați în beneficiul alimentelor bogate în proteine sau al grăsimilor. Această abordare inversează principiile dietei mediteraneene, care asigură următoarea proporție între nutrienți:

  • Carbohidraţi: 45-60% din caloriile consumate zilnic
  • Grăsime: nu mai mult de 35%
  • Proteine: 10-12%

Câte proteine ar trebui să consum?

În majoritatea dietelor proteice, reducerea consumului de carbohidrați este asociată cu o creștere substanțială a aportului de alimente bogate în proteine, mult superioară celor recomandate de experți. În medie, o dietă proteică asigură un aport proteic de 27% din totalul caloriilor zilnice. Potrivit unei analize a peste 50 dintre cele mai populare diete proteice, aportul de proteine al unei diete proteice este, în medie, de 1,38 g per kg de greutate corporală (până la 2,5 g), în timp ce pentru o persoană normală, valoarea zilnică recomandată a proteinelor este de 0,8-1,1 g per kg de greutate corporală.

 Alimente bogate în proteine pentru a slăbi? Beneficiile lor

Iată principalele motive care îți permit să slăbești datorită alimentelor bogate în proteine.

  • Mai multe proteine și mai puțini carbohidrați cresc consumul de grăsimi. Dieta cu proteine te face să slăbești, deoarece aportul crescut de proteine, combinat cu o reducere puternică a carbohidraților, împinge organismul să utilizeze depozitele de proteine și grăsimi pentru a produce energie, „combustibilul” care este de obicei folosit ca sursă primară de energie, care sunt carbohidraţii, nefiind disponibil. Acest lucru te face să slăbești rapid și să arzi excesul de grăsime.
  • Proteinele ard mai multe calorii. Diferitele substanțe nutritive (proteine, carbohidrați și grăsimi) au nevoie de energie pentru a fi digerate de sistemul gastro-intestinal și astfel absorbite în fluxul sanguin. Energia pe care corpul nostru o arde pentru a digera și a absorbi substanțele nutritive este denumită termogeneză cu activitate NEAT (Non-exercise activity thermogenesis) sau non-Exercițiu. NEAT este diferit pentru fiecare nutrient: NEAT pentru proteine este de 25%, cel pentru carbohidrați este de 5% și NEAT pentru grăsimi este de 2%. Aceasta înseamnă că 25% din caloriile consumate prin surse de proteine sunt arse în timpul digestiei, spre deosebire de 2-5% din caloriile consumate de carbohidrați și grăsimi. Alimentele bogate în proteine, prin urmare, contribuie la creșterea metabolismului de bază (consumul de energie al organismului în repaus, care în condiții normale reprezintă aproximativ 65-75% din consumul total de energie) și promovează procesul de slăbire.
  • Proteinele promovează o senzație de sațietate. Acești nutrienți sunt mai sățioși decât carbohidrații și grăsimile, astfel încât o dietă bogată în proteine te va ajuta să mănânci mai puțin.
  • Proteinele ajută la menținerea masei musculare. O dietă bogată în alimente bogate în proteine ajută la păstrarea masei musculare iar acest lucru o face deosebit de apreciată de cei care doresc să slăbească.
  • Mai puţini carbohidrați reduc vârfurile glicemice. Comparativ cu o dietă bogată în carbohidrați, o dietă pe bază de proteine cu conținut scăzut de carbohidrați menține nivelul insulinei constant și reduce semnificativ vârfurile glicemice după mese. Acest lucru ajută la controlul atacurilor de foame, care pot determina creșterea în greutate sau pot împiedica pierderea acesteia.

proteine vegetale

Ce să mănânci atunci când urmezi o dietă proteică

Dieta cu proteine este o dietă bogată în alimente proteice, atât animale, cât și vegetale, și săracă în carbohidrați.

Proteinele animale sunt numite proteine „nobile” datorită valorii lor biologice ridicate: conțin, de fapt, toți cei 8 aminoacizi esențiali, de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect și pe care nu îi poate produce singur, ci trebuie să provină din alimente. Principalele surse de proteine animale sunt:

  • Carne
  • Peşte şi fructe de mare
  • Ouă
  • Lapte și produse lactate (brânză).

Proteinele pe bază de plante, pe de altă parte, cu o valoare biologică mai mică, au avantajul că conțin mai puține grăsimi saturate, al căror consum ridicat este legat de riscuri mai mari pentru sănătatea cardiovasculară. Sursele de proteine pe bază de plante sunt:

  • Legume
  • Cereale
  • Nuci (nuci, migdale, fistic)
  • Unele legume cu conținut ridicat de proteine, în special broccoli, anghinare, varză, spanac, sparanghel, ciuperci.

Cerealele, legumele și fructele, care sunt surse de proteine, dar și de carbohidrați, ar trebui consumate cu moderaţie în cadrul unei diete proteice, cel puțin în sensul său cel mai tradițional.

Dorești să primești mai multe informații despre dieta proteică? Alege ora și data pe care le preferi și ia legătura cu medicii noștri specialiști.

 

Beneficiază de o Consultație Gratuită


Lasă un comentariu

Te rugăm să reții, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.