ALIMENTE BOGATE ÎN FIER ÎN DIETA PE BAZĂ DE PLANTE

ALIMENTE BOGATE ÎN FIER ÎN DIETA PE BAZĂ DE PLANTE

Fierul este o substanță nutritivă esențială, care ar trebui să fie prezentă în alimentația tuturor persoanelor, din moment ce intră în componența hematiilor, care se ocupă de depozitarea și transportul oxigenului în organism. Cu toate acestea, persoanele care optează pentru diete bazate pe plante exclud sursele de fier, cum ar fi carnea și fructele de mare, din alimentația lor. Așadar, ce alimente vegetale se pot consuma pentru asigurarea aportului necesar de fier? Citește în continuare pentru a afla cele mai sănătoase alimente bogate în fier.

Conținutul de fier în cadrul unei diete pe bază de plante

După cum știm, carnea și peștele sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de fier. Cu toate acestea, nu reprezintă singura sursă din care putem obține acest mineral esențial. Acesta este prezent și în multe legume. De fapt, s-a constatat că în medie o dietă pe bază de plante are un conținut mai ridicat de fier față de dieta unei persoane care consumă carne!

alimente bogate în fier

Alimentele conțin două tipuri de fier: fier hemic și fier non-hemic.  Fierul hemic este tipul de fier care se absoarbe mai ușor și reprezintă aproximativ 40% din fierul conținut de carnea roșie, carnea de pasăre și pește. Ouăle și multe alimente vegetale conțin la rândul lor fier, dar de tipul non-hemic, care se absoarbe mai puțin bine.

Dacă ești vegetarian, este important pentru sănătatea ta să incluzi multe alimente bogate în fier în alimentația ta. În plus, ar trebui să combini alimentele bogate în fier cu alimente care favorizează absorbția fierului (cele care conțin vitamina C, de exemplu, citricele, kiwi, căpșunile, roșiile, ardeiul gras, broccoli, varza și spanacul) și să eviți alimentele și băuturile care inhibă absorbția fierului (ceaiul tare, vinul roșu, cafeaua și cacaua și alimentele bogate în calciu și zinc).

Alimente bogate în fier

Iată o listă cu alimente bogate în fier care pot fi consumate de vegetarieni:

  • tofu;
  • leguminoase (linte, mazăre uscată și fasole);
  • cereale integrale (mai ales cerealele pentru micul dejun îmbogățite cu fier);
  • legumele verzi, cum ar fi broccoli sau verdețurile asiatice;
  • fructele cu coajă lemnoasă, mai ales caju;
  • fructele uscate, de exemplu, caisele;
  • ouăle;
  • semințele, de exemplu, semințele de floarea soarelui, sau produsele cum ar fi tahini
  • ierburile aromatice și condimentele, cum ar fi cimbrul, cardamomul și pudra de curry.

Este recomandat ca toate persoanele, indiferent dacă urmează sau nu o dietă pe bază de plante, să includă alimente vegetale la fiecare masă. Vegetarienii ar trebui să fie atenți să includă alimente bogate în fier în alimentația lor.

Alimente bogate în fier în cadrul programului ProLon?

Dacă ești vegetarian și îți dorești să pierzi în greutate sau să începi o cură de curățare fără a renunța la plăcerea de a mânca, Dieta ProLon care Imită Postul este ceea ce cauți! Este un program alimentar cu o durată de 5 zile care conține alimente vegetale delicioase și bogate în fier și care te va ajuta să obții toate substanțele nutritive de care ai nevoie pentru a menține o alimentație sănătoasă și pentru a te susține atunci când ții post (fasting).

Află mai multe despre ProLon! Discută gratuit cu nutriționiștii noștri specialiști!


Lasă un comentariu

Te rugăm să reții, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.