
GRĂSIMI SATURATE ȘI NESATURATE: CUNOȘTI TOATE DIFERENȚELE?
Tot mai des, când vorbim despre grăsimi, le atribuim un sens negativ. De fapt, facem o mare greșeală, deoarece nu toate grăsimile trebuie considerate dăunătoare sănătății noastre. Este, așadar, important să facem o distincție clară între grăsimile bune și cele rele, adică grăsimi saturate și nesaturate. Primele sunt extrem de utile organismului nostru și pot fi consumate ca nutrienți. Celelalte, însă, sunt nocive, mai ales dacă sunt consumate pe termen lung. Să știm să le deosebim este esențial pentru a trăi sănătos, cu o alimentație variată și echilibrată, fără a renunța la alimentele cu conținut lipidic.
Toate grăsimile sunt formate din molecule organice insolubile în apă, cu o valoare energetică ridicată, de aproximativ nouă kcal pe gram. În funcție de starea în care se află la temperatura camerei, ele se împart în solide, precum untul, untura și margarina, și în lichide (sau uleiuri), precum uleiul de măsline, uleiul de floarea-soarelui etc. Grăsimile saturate și nesaturate au origini diferite: cele de origine animală, precum untul, smântâna și untura, și cele de origine vegetală, obținute prin presarea fructelor sau a diferitelor semințe.
De ce are nevoie organismul nostru de grăsimi?
Grăsimile saturate și nesaturate fac parte și ele din categoria macronutrienților și nu ar trebui să lipsească niciodată dintr-o dietă echilibrată. Sunt adesea considerate elemente nesănătoase, însă grăsimile bune ajută la menținerea unui nivel excelent de sănătate și stare generală de bine. La fel ca proteinele și carbohidrații, grăsimile au un rol esențial în alimentația noastră și acționează ca un combustibil pentru activitățile vitale ale organismului. De fapt, ele reprezintă nutrienții cu cea mai mare densitate calorică și energetică din alimentația noastră. Acest lucru le face un element cheie în procesul energetic al organismului.
Chiar dacă unele diete promovează un conținut scăzut de grăsimi, acestea sunt esențiale pentru supraviețuirea noastră și reprezintă o componentă vitală a unei alimentații sănătoase. Evident, este necesar să selectăm grăsimile bune și să le consumăm cu măsură.
Diferența dintre grăsimile saturate și nesaturate
Cea mai importantă diferență între grăsimile saturate și nesaturate este structura chimică a moleculelor, care pot fi saturate (mai bogate în hidrogen) sau nesaturate, cele din urmă fiind mai sănătoase. Grăsimile saturate sunt, în general, solide și se găsesc mai ales la animalele terestre. Cele nesaturate sunt, în general, lichide și se găsesc în principal în plante și pește. Totuși, există excepții. Uleiul de palmier, de exemplu, este semisolid la temperatura camerei și conține predominant grăsimi saturate.
Ce este grăsimea saturată?
Este dovedit că un exces de grăsimi saturate este dăunător sănătății noastre și sistemului cardiovascular. Grăsimile saturate sunt greu de metabolizat și tind să se acumuleze în sânge. Ele pot cauza o creștere a colesterolului total și a colesterolului LDL (cunoscut drept colesterol rău), ceea ce duce la o predispoziție mai mare pentru boli cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral. Grăsimile saturate tind să crească nivelul de colesterol din sânge chiar mai mult decât aportul alimentar de colesterol. Acestea se găsesc în principal în produsele lactate (brânzeturi, lapte integral, smântână și unt), carnea roșie și derivatele sale, precum și în anumite uleiuri vegetale (ulei de palmier și mai ales ulei de cocos).
Ce este grăsimea nesaturată?
Alimentele bogate în grăsimi saturate nu cresc nivelul colesterolului din sânge la fel ca cele saturate.
Câteva exemple de grăsimi nesaturate se găsesc în produse de origine vegetală precum măslinele, uleiul de măsline și fructele uscate, dar și în peștele albastru, somon, macrou, care nu sunt dăunătoare organismului nostru, ci, dimpotrivă, sunt esențiale.
Acizii grași nesaturați sunt considerați grăsimi bune care trebuie incluse în dieta noastră, deoarece nu îngrașă și favorizează starea generală de bine. Sunt recomandați pentru o alimentație sănătoasă și, dacă sunt consumați cu moderație, aduc beneficii organismului fără niciun risc. La rândul lor, se împart în grăsimi mononesaturate și polinesaturate.
Grăsimile mononesaturate sunt prezente în diverse alimente și uleiuri, iar consumul lor s-a dovedit că permite creșterea nivelului de HDL (colesterol bun) în sânge, prevenind astfel riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Grăsimile polinesaturate, pe de altă parte, sunt cunoscute și ca grăsimi esențiale, deoarece organismul nostru nu le poate produce autonom și, prin urmare, trebuie introduse prin alimentație.
Sfaturile noastre pentru tine
Grăsimi saturate și nesaturate: sfatul nostru este să reduci cât mai mult alimentele foarte bogate în grăsimi saturate. Este important să le înlocuiești cu alimente sursă de acizi grași polinesaturați, precum fructele oleaginoase, peștele gras și carbohidrații complecși, capabili să echilibreze colesterolul rău, să combată inflamația, excesul de trigliceride și să reducă tensiunea arterială. Dieta Longevitații, creată de prof. Valter Longo, urmează această linie. Vrei să afli mai multe? Cumpără cartea aici!
Lasă un comentariu